İçindekiler
Travnik Üniversitesinde Geleceğin Mimarları Yetişiyor
Mimarlık mekân tasarlama işidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatıdır.
Başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekân ihtiyacı duyar ve bu mekânı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır. Mimarlık evrensel bir meslektir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan, iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekânı tasarlar.
Bu çevre kırsal veya kentsel olabileceği gibi, yapıları veya mekânları kuşatan yakın dış çevre de mimari tasarımın kapsamına girer. Mekân, içinde yaşamın gerçekleştiği fizik ortam olarak tanımlanabilir. Mekânın oluşabilmesi ve üretilebilmesi için yapılara, yaşamın hergün artan çeşitliliği göz önüne alınırsa, oldukça karmaşık ilişkiler düzeni içinde yapılaşmış fizik çevreye gereksinme vardır. Mimari tasarımın öznesi olan yaşam, coğrafi, iklimsel, kültürel, demografik farklılıklar içerir. Dünyanın en eski mesleği olarak kabul edilen mimarlık yapı sektörünün de ayrılmaz bir parçasıdır. Yapı sektörü ise, tüm dünya ülkelerinde en büyük sektör olup, diğer sektörlerin de itici gücü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, mimarlık, geçmişin birikimleri ile geleceği hazırlayacak, gelecekte yaşanacak kaliteli yaşam çevrelerini oluşturacak, vizyon sahibi bireylerin mesleğidir. Mimarlık okullarından mezun olanların, mesleğin ilgi alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile birbirinden çok farklı alanlarda çalışabildikleri gözlemlenmektedir.
Bu prestijli mesleğe sahip olmak, isminizin önüne Mimar unvanını eklemek artık son derece kolay. YGS-LYS sınavı şartı olmadan üniversite eğitimi alma olanağı Travnik üniversitesinde mevcuttur. Öğrenciler hem YÖK tarafından tanınan bu üniversitede eğitim alacak hem de Avrupa’da geçerli mavi diplomaya sahip olabilecektir. Bologna sürecine uygun olan eğitim sistemi sayesinde öğrenciler eğitim aldıkları süreçte bile diledikleri Avrupa Üniversitesinde kabul edilme ve eğitim alma olanağına sahiptirler. Travnik Üniversitesinde Yabancı Dil Destekli olarak verilen eğitim ile kendi dilimizde lisans eğitimi alabilecek ve öğreneceğimiz Boşnakça ile de farklı alanlarda farklı edinimler kazanabileceğiz.
ÇALIŞMA ALANLARI
Kamu Kurumları’nda (Devlet Memuru Olarak )
Tasarımcı olarak,
Yapı denetimi amacı ile,
Yasa ve yönetmeliklerin hazırlanmasında,
ÖZEL SEKTÖR’DE
Serbest çalışan mimarların bürolarında tasarımcı ve/veya uygulamacı olarak, Şirketler,
Bankalar vb. kuruluşlarda sürekli görevli mimar olarak,
Şantiyelerde görev alarak,
Yapı Sektörü ‘ne ilişkin malzemelerin tasarımında, üretim